אלה
הצמיחה בארה"ב סוף־סוף מגיעה למעמד הביניים
by
, 15.09.2016 at 12:41
הכנסות משקי הבית עלו ב5.2% ב2015 - ומהעלייה הזאת נהנו לא רק הלבנים והעשירים
במשך שנים היתה הטענה הרווחת לגבי צמיחתה של הכלכלה האמריקאית שהיא אטית, ושהנהנים ממנה הם בעיקר עסקים גדולים ומשקיעים עשירים, במקום העובדים ממעמד הביניים. לאחרונה השתנה המצב.
UN_REPORT_476x297.jpg
קצב הצמיחה בארה"ב עדיין אטי מדי, אך לא רק העשירים נהנים ממנה. נתונים חדשים שפורסמו שלשום הראו כי ההכנסה החציונית של משקי הבית בארה"ב עלתה ב–5.2% ב-2015 ל–56,500 דולר. לא רק הכנסותיהן של משפחות לבנות עלו, אלא גם של משפחות שחורות, היספאניות ואסיאתיות. הן עלו בקרב משקי בית צעירים, וכן בקרב משקי בית שבראשם עומדים אנשים בגיל העמידה וכן קשישים. במלים אחרות, חל שיפור בחברה כולה. הנתונים החדשים אינם מפתיעים במיוחד. יותר ויותר ראיות מעידות כי ההכנסות של רוב האמריקאים החלו סוף־סוף לעלות בצורה משמעותית.
אין דרך מושלמת אחת למדוד את רווחתם הכלכלית של 320 מיליון אמריקאים, וכל מדד פגום בדרכו שלו. כך, למשל, הנתונים שפורסמו שלשום אינם מותאמים לשינויים בגודלם של משקי הבית ממעמד הביניים. שני אנשים שמשתכרים כל אחד 50 אלף דולר בשנה וחיים בנפרד, מהווים שני משקי בית של מעמד הביניים. אם יעברו לגור ביחד, הם ייהפכו למשק בית אחד עם הכנסה גבוהה. השינויים בדפוסי הנישואים, הגירושים והמגורים המשותפים יכולים לשנות את הנתון של ההכנסה החציונית למשק בית למראית עין, בלי שהמצב באמת השתנה.
אפשר לבדוק את נתון ההכנסה לנפש במקום למשק בית, למשל לפי נתוני ההכנסה האישית הפנויה שמפרסם משרד המסחר, אך מכיוון שהנתון הזה הוא ממוצע, הוא עלול להסתיר שינויים בחלוקה. לפי נתון זה, ההכנסה הריאלית לנפש אחרי מס צמחה מאז תחילת 2014, ועלתה ב–10.3% מאז אמצע 2009.
אפשר גם להתמקד יותר במשכורות, במקום בנתון הרחב יותר של הכנסה. אחרי הכל, ההכנסות של אנשים מעבודה, ולא מקרן פנסיה או השקעות, הן שמשקפות באמת את המצב הכלכלי בארה"ב. דרך אחת לבחון זאת היא להסתכל על נתון שכר הממוצע לשעה של משרד העבודה. גם הנתון הזה עולה, בקצב של 2.5%. אפשר גם להתאים את השינויים בהכנסה למשתנים כמו שווי נקודות מס, הטבות רווחה וביטוח בריאות. משרד התקציב של הקונגרס מפרסם את הנתון הזה, אך בכל פרק זמן ממושך, ולכן הנתון האחרון הוא מ–2013.
אז איך באמת הועילה הצמיחה בכלכלה האמריקאית למעמד הביניים? מה היה מצבם של האמריקאים בין 2010 ל–2015, למשל, בהשוואה לפרקי זמן של חמש שנים אחרי תקופות מיתון קודמות?
העלייה של 5.6% בהכנסה החציונית של משקי הבית בין 2010 ל–2015 היתה מהירה הרבה יותר מהצמיחה באמצע העשור שעבר, ומזאת בעת ההתאוששות באמצע שנות ה–90. אם משווים את נתוני השכר השעתי, הרי שהעלייה כיום דומה למדי לזאת שנרשמה באמצע שנות ה-90, ולעומת שינוי אפסי באמצע העשור שעבר. מצבם של האמריקאים העניים ביותר והעשירים ביותר היה טוב יותר באמצע שנות ה–90, אך גרוע יותר באמצע שנות ה–2000.
באופן מעניין, הדפוס הזה משתנה כשמסתכלים על ההכנסה האישית לנפש. הנתון הזה היה חזק יותר באמצע העשור שעבר, מה שמשקף אולי עלייה חדה בהכנסות העשירים.
לכן החדשות הטובות הן שהצמיחה הנוכחית מובילה לעלייה חדה יותר בהכנסה של המשפחה האמריקאית הטיפוסית מכפי שחוותה בתחילת 2000. החדשות הרעות הן שהעלייה הנוכחית לא משתווה לזאת שנרשמה באמצע שנות ה–90.
TheMarker