הי,
נראה שהנושא מרתק רבים והוא קשור במידה רבה גם לנושא האגחים. החלטתי להביא את משנתי בנושא ...
ישנם כיום שתי אסכולות ראשיות בציבור - האחת גורסת בקיומה של בועה והשנייה טוענת שאין זה כך. נכנה אותן ה"אסכולה החברתית" וה"אסכולה הכלכלית".
ההגדרה של בועה כלכלית: מצב בו נכס מסויים נסחר במחירים גבוהים בהרבה מערכם הכלכלי ההוגן.
האסכולה הכלכלית - מה היא אומרת?
מהו הערך הכלכלי ההוגן? זהו מחיר ה-cost של הנכס+רווח יזמי הוגן. בראיית מבט זו, ברור כי לא קיימת בועת מחירי נדל"ן בארץ. הרי המחיר הגבוה של הנכסים נגזר ברובו מעלות המושתת על הקבלן ע"י המדינה (קרקע שברובה בחזקת המדינה+מיסים) והרווח היזמי לפני מימון (כפי שנגזר מהדוחות) הוא באזור 15% - רווח יזמי סביר בהחלט (בהתחשב בסיכון) ואין בו משום בועה.
האסכולה החברתית - מה היא אומרת?
מחיר דירה "אופיינית" באיזורי תעסוקה הוא הרבה מעל ומעבר להישג ידו של הציבור (אפילו האמיד מאוד) ללא סיוע ההורים (בהשגת ההון העצמי הראשוני). מצב כזה הופך את הדירות למוצר בלתי מושג לציבור הרחב. עובדה זו אמורה להוריד את מחירי הנדל"ן, כיוון שהביקוש עליו אמור להתאפס ולכן הערך הכלכלי ההוגן של הדירות הוא נמוך ממחירו היום.
אז מי צודק?
האמת היא ששתי האסכולות צודקות לדעתי (וכמו רבים לפניהם, שכחו להכניס את אלמנט הזמן לסיפור). אך לפני כן אתייחס לנושא העומד במרכז הניתוח שלי והוא:
ההון העצמי המשפחתי:
בהיסטורייה הקרובה של מדינתנו נוצרו 2 מקורות הון עצמי בציבור. הראשונה היא תחילת שנות השמונים בהן האינפלצייה השתוללה ואלו שהתמזל מזלם ולקחו משכנתאות שקליות בשנות ה-70, קיבלו למעשה בית ב"מתנה". השנייה היא זמן העלייה מרוסייה בשנות ה-90 בהן המדינה העניקה הנחות מופלגות לעולים ברכישת דירות (ומענקים אחרים).
כיוון שההון העצמי עדיין קיים בדורנו אנו (במשפחות), משמש הון זה בימים אלו כהון העצמי הנדרש לצורך רכישת דירה בידי הצאצאים. אלא מהי? הון זה הולך ומדלל בין הצאצאים ויעשה חסר משמעות תוך דור אחד או שניים.
ניתוח הזמן קצר מאוד:
היה רגע אחד שהיה סיכוי אמיתי לירידת שווי הדירות בצורה משמעותית. רגע זה היה באמצע 2011 - הקבלנים בנו כמו משוגעים, מלאי הדירות טיפס במהירות ועוד ועוד "יזמים" נכנסו לסיפור, עובדה שאיימה ליצור היצע בלתי נשלט וירידת מחירים דרסטית. מה שמגוחך בכל הסיפור הוא שמה שעצר את ירידת ערך הבתים הם שני גורמים:
- ה"מחאה החברתית" (גם זה שם - לי יש שמות אחרים).
- הממשלה.
שני גורמים אלו בהתנהלותם (ובעיקר בהכרזותיהם) גרמו כמעט לחריקת בלמים בשוק הנדל"ן. שניהם הכניסו חוסר וודאות מיידי לשוק הנדל"ן. קבלנים עצרו את רוב הפרויקטים שלא הגיעו לנקודת האל-חזור והחלו לבנותם שוב רק לאחר presalse של מעל 60% (תסתכלו בדוחות של אפריקה מגורים). פרויקטים שעברו את נקודת האל-חזור החלו להיבנות בקצב הרבה יותר איטי (להתאים בין רכישות להתקדמות) ועל פרויקטים חדשים ללא presale משמעותי, הס מלהזכיר. מצב זה הביאנו בחזרה הלום למצב בו אנו נמצאים היום:
- היצע הדירות קטן זה מספר חודשים.
- כמות הדירות הלא מכורות שאמורות לצאת בשנה הקרובה לשוק קטן בהרבה מן הנדרש.
תוסיפו לכך את העובדות הבאות:
- ההון העצמי הנדרש לצורך הרכישה קיים בידי הציבור (כירושה מן הדור הקודם).
- המנטליות של העם גוזרת קניית דירה.
- הממשלה זקוקה לכל גרוש בתקופה זו ולכן לא תוריד מיסים ו/או מחירי קרקעות.
ותקבלו מתכון די בטוח שבטווח הזמן הקרוב מאוד (עד שנה וחצי) לא תהייה כל ירידת מחירי הנדל"ן ואף סביר לדעתי שתהייה עלייה נוספת במחירי הדיור.
ניתוח הזמן קצר-בינוני:
ניתוח הזמן הקצר תופס, למעט נתון אחד. כיוון שברור כי היזמים חיים על מרווח סביר, יש רק גורם אחד שיכול להוריד את מחירי הדיור בטווח הזמן הקצר-בינוני והוא הממשלה. ייתכן כי המצב הכלכלי ישתפר בעוד שנה שנתיים (הגז יגיע אינשאללה) ואז אולי המדינה תוכל להרשות לעצמה להוריד קצת את הרגל מצוואר האזרחים ולהוריד מיסים ו/או מחירי קרקעות. פעולות אלו הן הפעולות היחידות להבנתי שעשויות לפעול בטווח הזמן הקצר-בינוני להורדת מחירי הדיור - האם יקרה? לא לי התשובות.
ניתוח הזמן הארוך:
אם לא יקרה משהו שייצור הון בקרב הציבור בעתיד הקרוב. תוך דור או שניים לא יימצא בידי הציבור הרחב הון עצמי נדרש לקניית דירה (במחירים דהיום). כלומר, לדעתי ישנן שתי אפשרויות (וכרגע איני רואה דרך שלישית) להתפתחויות בעתיד והן:
1. דירות יהפכו למוצר יוקרה.
2. מחירי הדירות יוזלו ביוזמת הממשלה (מיסים ו/או קרקע ו/או תמריצים).
אם (1) יקרה, זה יחייב שינוי מנטליות בעם ומעבר למודל שכירות כזה או אחר (ישנם מודלים שונים בעולם), כנראה בחסות הממשלה. כיוון שאני קצר רואי ואיני יכול לראות את העם משתנה כל כך בדור אחד או שניים, אני מניח שבטווח הארוך יותר, הלחץ הציבורי יעשה את שלו ויגרום לירידת חלקה של המדינה במחירי הדירות. נראה שגילויי הגז גם מאפשרים פרקטית צעד שכזה ולכן לדעתי, מחירי הדירות בארץ יוזלו משמעותית בעתיד הרחוק יותר (6 שנים והלאה).
כמה זה משמעותית? המדינה כנראה מסוגלת לגרום לירידת מחירים של כ-35%, אך הבעייה היא שככל שנראה שהאזרחים רוצים בירידת מחירי דיור, ההון העצמי של רבות מן המשפחות בארץ מבוסס על נדל"ן. ירידת מחירי דיור פוגעת בממונם של רוב תושבי המדינה ועוזרת לקומץ אחר. נראה לי אישית שכאשר מחירי הדירות יחצו את ה-20% ירידה, העניין יתחיל מאוד לכאוב לעם היושב בכנען והלחץ על הממשלה ירד משמעותית. לכן, לדעתי בעתיד הרחוק מחירי הדיור ירדו בכ-15% עד 35% (ויש להכניס את האינפלצייה לסיפור).
אתם יודעים למי ניתנה הנבואה,
ובכל זאת, השתדלתי להסביר מדוע אני חושב כך ...
בברכה,