מאקרו, אגרות חוב וריביות
>נדנדה מאקרו כלכלית בשבוע המסחר האחרון
>על רקע האינדיקטורים הכלכליים הטובים, נשיא שלוחת סט. לואיס טוען כי יש לשקול שינוי מדיניות ה-Fed
>איגרות החוב של איטליה רושמות הפסדי הון על רקע הנפקות חוב לא מוצלחות

מטבעות
>ביטחון המשקיעים שב וה-EURUSD מטפס ל-1.37, רמה בה היה בנובמבר 2011
>אין סיבות ממשיות שמגמה זו תימשך
>מנגד, המטבעות האייסיתיים נחלשים בגלל הין היפני



נדנדה מאקרו כלכלית במשק האמריקאי
השבוע פורסמו שלל של אינדיקטורים כלכליים למשק האמריקאי, חלקם טובים וחלקם האחר פחות. לשמחתנו, האידיקטורים הפחות מעודדים מתארים את העבר והטובים שייכים לסביבה הנוכחית ובמידה מסויימת אף צופים את העתיד.
נתחיל מהפתעה הרעה, לפיה הכלכלה האמריקאית התכווצה קלות ברבע האחרון של 2012. המשק האמריקאי התכווץ ברבע הנדון ב-0.1%, לעומת רמתו ברבע השלישי של השנה (במחירים קבועים, במונחים שנתיים). זאת, כאשר הקונצנזוס בשוק עמד על התרחבות של 1.1%. היה זה הנתון רבעוני החלש ביותר מאז הרבע השני של 2009 (ראו תרשים).למעשה, 3 סיבות מרכזיות הביאו לקיפאון במשק. הראשונה הייתה הידרדרות של ההוצאה הממשלתית. זו התכווצה ב-6.6% ברבע הנדון וגרעה 1.3% מהתוצר הכללי. השנייה הייתה צמצום של המלאים אשר גרע 1.3% מהתוצר הכללי. האחרונה, אשר השפיעה פחות, אך היא אולי החשובה ולכן גם הבעייתית ביותר, היא צמצום של 5.7% ביצוא. זו גרעה 0.8% מהתוצר הכללי.
לעומת זאת, נקודת האור בדוח הייתה הצרכן הפרטי אשר הגביר את הוצאותיו ב-2.2%, בהמשך להתרחבות של 1.6% ברבע השלישי. ההוצאה הפרטית נתמכה במידה רבה ממכירות מוגברות של כלי רכב, אשר לוו בירידה במחירי הדלקים. יתר על כן, תרומה חיוביות להוצאה הפרטית הגיעה מההכנסה שעלתה ברבע הנדון ב-6.8% במונחים שנתיים. זו הייתה ההתרחבות החדה ביותר לפחות מאז 2009. כפי הנראה בשנת 2013 לא נוכל לראות התרחבות של ההכנסה בשיעור דומה. זאת, מפאת עדכון מס ההכנסה כלפי מעלה וגם עקב הצמצומים הצפויים של הממשלה שצפויים להפחית במספר המשרות.
מנגד, הסקטור הפרטי ממשיך להעסיק עובדים. כך עלה מסקר ADP, שפורסם ביום רביעי ולפיו נרשמה תוספת של 192 אלף משרות בשוק הפרטי בחודש ינואר. אם לא די בכך, אזי ביום ו' פורסם בדוח התעסוקה על תוספת של 200 אלף מקומות עבודה בסקטור הפרטי (תוספת של 166 אלף בינואר ועוד עדכון כלפי מעלה של 34 אלף בחודש דצמבר).
לסיכום, אין לדעתנו להסיק מנתוני החשבונאות הלאומית האחרונים כי הכלכלה האמריקאית במיתון, אגב, כפי שלא היה ניתן להסיק מהרבע השלישי כאילו שהמשק האמריקאי נוסק לגבהים חדשים. נתוני החשבונאות הלאומית מתאפיינים בתנודתיות גבוהה של המלאים, שלהן יש השפעה משמעותית של שיעור הצמיחה. לכן, אם נתבונן על המחצית השניה של 2012, אשר מפחיתה במידה רבה את השפעת התנודתיות של המלאים, הרי שהמשק צמח במחצית השנייה ב-1.5% (במונחים שנתיים). לא גבוה יותר מדי, אך זה המצב...נזכיר, כי בפרסום של קרן המטבע הבינלאומי, אשר ראה אור בשבוע שעבר (להרחבה ראו את הסקירה העולמית) כלכלני הקרן צופים לצמיחה בשיעור של 2% בשנת 2013 , גבוה מאשר היה במחצית השנייה של 2012 ואף להתרחבות חדה עוד יותר, של 3%, בשנת 2014.
ההפתעות החיוביות במשק האמריקאי
להוציא את דוח הצמיחה החלש, מרבית האידיקטורים שפורסמו למשק האמריקאי בשבוע שחלף היו דווקא טובים למדי וחלקם אף הפתיעו בצורה משמעותית מאשר היו ההערכות. משלל האינדיקטורים שפורסמו נציין את:
(1) הזמנות של מוצרים בני-קיימא. אלו עלו בחודש דצמבר ב-4.6%, לאחר התרחבות של 0.7% בחודש הקודם. עיקר ההפתעה הייתה בהשוואה לצפי השוק אשר עמד על 2.0%. בעיקר, נרשמה עלייה בהזמנות של מכונות ושל כלי-תחבורה.
(2) מדד ה-ISM היצרני (מנהלי הרכש) עלה בינואר לכדי 53.1 נק', לעומת 50.2 נק' בחודש דצמבר. עליית המדד משקפת התרחבות במרבית המדדים הכלולים בו.
(3) מדד אמון הצרכנים של מישיגן בחודש ינואר עלה לכדי 73.8 נק', לאחר 71.3 נק'. גם כאן, ההפתעה הייתה גבוהה במיוחד, על רקע העובדה כי צפי השוק עמד על 71.3 נק'. כפי הנראה, ההסכמות בבתי הנבחרים וגם השיפור המתמשך בשוק העבודה השפיעו לחיוב על רמת האמון של משקי הבית.האינדיקטורים האחרונים למשק האמריקאי מצביעים על כך שנקודת החולשה המרכזית של הכלכלה נותרת חוסר יכולת המשילות של ההנהגה הפוליטית. כלומר, במידה והממשל האמריקאי היה מתפקד כיאות, המשק היה מצליח לממש את פוטנציאל הצמיחה בצורה טובה הרבה יותר.סוג אחר של אופטימיות וחשוב למדי, הגיע השבוע מנשיא שלוחת ה-Fed של סט. לואיס, ג'יימס בולארד, אשר אמר השבוע כי על ה-Federal Reserve להתחיל ולחשוב על התאמת המדיניות המוניטרית לסביבה הכלכלית וזאת על ידי הפחתת היקף הנכסים הנרכשים. לדוגמא, בולארד טען כי במקום לרכוש 85 מיליארד דולר מדי חודש, ניתן להפחית את הכמות לכדי 75 מיליארד דולר לחודש. לפי דעתו, שיעור האבטלה צפוי להתקרב לכדי 7% בסוף 2013.
חשוב לציין כי ג'יימס בולארד הוא ניצי למדי והיה מבין הראשונים שקראו לסיבוב הרחבה כמותית שני. יתר על כן, לבולארד קול הצבעה בישיבות ה-FOMC (הוועדה המוניטרית של ה-Fed) השנה ולכן דעתו היא חשובה למדי וגם השפיעה על מחיריהן של איגרות החוב הממשלתיות.איגרות החוב הארוכות של ממשלת ארה"ב רשמו השבוע מגמות מעורבות, תוך נטייה להפסדי ההון. התשואה לפדיון באיגרת ל-10 שנים עלתה 5 נ"ב לכדי 2.02%. מנגד, התשואה לפדיון באיגרת הקצרה ל-2 שנים פחתה ב-1 נ"ב לכדי 0.262%. למעשה, בהשפעת דוח התעסוקה ואינדיקטורים נוספים שפורסמו השבוע חזרה איגרת החוב ל-10 שנים להיסחר בתשואה לפדיון בה הייתה לפני 9 חודשיםאיגרות החוב של המדינות האירופיות החזקות רשמו השבוע רווחי הון, כאשר האיגרות של המדינות החלשות רשמו מגמות מעורבות. מחד, איגרות החוב של ספרד ופורטוגל רשמו רווחי הון. מנגד, איגרות החוב של יוון רשמו הפסדי כאשר התשואה לפדיון באיגרת החוב ל-10 שנים נוסקת ב-50 נ"ב לכדי 10.47%. גם איגרות החוב של איטליה רשמו הפסדי הון אשר התשואה לפדיון באיגרת ל-10 שנים עולה ב-12 נ"ב לכדי 4.32%. התפתחות זו התרחשה על רקע הנפקת חוב לא מוצלחת את ממשלת איטליה ל-5 ול-10 שנים. יחס הכיסוי בשתי הנפקות עמד על כ-1.3.אנו עדיין ממשיכים לנקוט בגישה חיובית ביחס לנכסים מסוכנים, כלומר, ביחס לאיגרות החוב הקונצרניות. עם זאת, בכל האמור לקונצרני האירופאי, לאחרונה נרשמו עליות בפרמיות ה-CDS של הבנקים האירופים (ראו עמ' . לפיכך, יש לנקוט זהירות בחשיפה לאפיק זה תוך הימנעות מהפיננסים האירופאים.
הרצון לגדיל סיכונים מביא להיחלשות ה-USD
המשקיעים במטבעות התרכזו השבוע בדיווחים המאקרו כלכליים הטובים שהגיעו מארה"ב. אלו הגבירו את רצון המשקיעים לנטול סיכונים גבוהים יותר. התוצאה הייתה היחלשות נוספת של ה-USD כנגד EUR עד כדי רמה של 1.371 דולרים לאירו. בסוף השבוע נסחר ה-EURUSD בשער של 1.364, המגלם פיחות של 1.3% בשער ה-USD כנגד ה-EUR.כפי שניתן לראות מהתרשים משמאל, המציג את ההתפתחות התוך-יומית של ה-EURUSD, ההפתעה החיובית של דוח התעסוקה לא הייתה הדבר היחיד אשר הביא לפיחות במעמדו של ה-USD. למעשה, הוא נחלש באופן רציף למדי מאמצע השבוע. להערכתנו, השיח המתפתח על שינוי המדיניות המוניטרית בארה"ב יביא דווקא להתחזקות של ה-USD בתקופה הקרובה. כלומר, יקשה על המגמה של השבוע האחרון להימשך.למעשה, ה-USD לא נחלש רק כנגד ה-EUR, אלא כנגד מטבעות נוספים. כך, מבין 16 צמדי המטבעות המרכזיים, נחלש ה-USD כנגד 10 צמדים. במקום הראשון בשבוע שחלף ניצבת הקרונה השבדית (SEK) אשר התחזקה ב-2.37% כנגד ה-USD. במקום השני נמצא הריאל הברזילאי (BRL) שהוסיף לערכו 2.11% ובמקום השלישי נמצא הפרנק השוויצרי אשר ייוסף ב-1.33% כנגד ה-USD. נציין, כי גם השקל התחזק השבוע ב-0.86% כנגד ה-USD והשער היציג נקבע ברמה של 3.68 שקלים ל-USD.מנגד, ראוי לציין את המפסידים של השבוע ואלו הם המטבעות האסיתיים, שרשמו השבוע היחלשות כנגד ה-USD. כך הוון הדרום-קוריאני (KRW) נחלש ב-2.1% כנגד ה-USD. הין היפני (JPY) פוחת ב-2.0% והדולר הטאיווני נחלש ב-1.5% כנגד ה-USD.
הסיבה המרכזית להתפתחות זו במזרח הייתה החשש שהיחלשותו האחרונה של הין היפני (נחלש ביותר מ-10% כנגד ה-USD, ב-12 החודשים האחרונים) תביא לפגיעה משמעותית ביצוא של השווקים המתעוררים ליפן. למעשה, היה זה השבוע השני הרצוף שבו המטבעות האסייתיים נחלשים כנגד ה-USD. לצערנו, ההנהגה הכלכלית החדשה ביפן, פועלת נמרצות להיחלשות הין ולכן אנו צופים כי הין ימשיך להיחלש בתקופה הקרובה.