חיסכון מגיל צעיר מאפשר לכסף לצבור תשואה גבוהה ומבטיח לנו עתיד כלכלי ■ גם המדינה מעודדת חיסכון ארוך טווח ומעניקה זיכוי ממס הכנסה
אין דבר רחוק יותר מאנשים בעשור השלישי לחייהם, העושים את צעדיהם הראשונים בשוק העבודה, מאשר מחשבה על פנסיה וכספים עתידיים. למרות זאת, חיסכון שמתחיל בגיל צעיר, גם אם אינו גדול במיוחד, חשוב ביותר על מנת לאפשר לכספנו לצבור תשואה ארוכת טווח ולהבטיח את עתידנו הכלכלי. כשאנו מדברים על חיסכון פנסיוני אנחנו מתייחסים באופן כללי לאחת מצורות החיסכון המקובלות: קופות גמל, קרנות פנסיה וביטוחי מנהלים.
ההיבט הפסיכולוגי - לשמור על העתיד הכלכלי שלנו
לרבים מאיתנו המושג "פנסיה" נשמע אמורפי ומצביע על תקופה שאנחנו אפילו לא מדמיינים את עצמנו חלק ממנה. להגשים חלומות לטיול פרישה מסביב העולם, או לשבת בבית מרווח עם הנכדים לידינו, נראה כמו דבר מופרך בגיל 25 או 30. אך אם נתבונן לרגע בצורה אחראית, ההיבט הראשון והחשוב הוא היכולת שלנו "לחשוב רחוק" כבר בגיל צעיר ולהתחיל ולצבור כסף למען עתידנו, בקצב איטי ולעתים גם בסכומים קטנים. עצם המודעות לכך חשובה מאד במסגרת החינוך הפיננסי העצמי שלנו, בין אם אנו חוסכים כשכירים דרך תלוש המשכורת ובין אם זה מבוצע מחשבון הבנק כעצמאים. הידיעה שאנו חוסכים למען עתידנו כבר בגיל צעיר לא אמורה לכאורה להסעיר במיוחד את העובד הצעיר שנמצא באמצע העשור השלישי או הרביעי לחייו.
עם זאת, בעוד שבטווח הקצר ההכנסה הפנויה שלנו יורדת במידת מה, הרי שמדובר בסכומים לא גבוהים בהפקדות חודשיות, שהצטברותן לאורך שנים בקרן (בסכומים המופרשים) ובתשואה עליהן עשויות לאפשר לנו חיים בכבוד גם לאחר הפרישה ובתום קריירה של 35-40 שנים בשוק העבודה. הרכיב הפסיכולוגי עובד כפול: הסכומים המצטברים קטנים ואינם "מאיימים" על רמת החיים שלנו, בעיקר כי גלומים בהם גם היבטים של חיסכון במס. מנגד יש משהו מאד מרגיע בידיעה שבאמת מדובר בחיסכון ארוך טווח ולא באיזו קרן נאמנות מזדמנת שנשתמש בה בעוד מספר שנים, בהחלטה אימפולסיבית, כשנרצה לשדרג את רכבנו.
ההיבט הכלכלי - חיסכון ארוך טווח נושא תשואה גבוהה יותר .
ההיבט השני הוא אולי החשוב מכל: כספים שנצברים בעקביות, שנים על גבי שנים, נושאים תשואה, וכל סכום כסף שנוסף מגדיל את יכולתנו לקבל תשואה בהיקף משמעותי יותר על כספנו. בזכות התשואה המצטברת על ההפקדות לכל אחוז חיסכון נוסף שלנו יכולה להיות משמעות רבה על סך החיסכון. במילים אחרות: ככל שנחסוך יותר סכומי כסף ובגיל צעיר יותר, הרי שהסכומים שיצטברו לזכותנו יהיו משמעותיים יותר.
שם המחשה פשוטה של עיקרון התשואה המצטברת, נניח שבעולם אוטופי, נטול אינפלציה, התשואה הממוצעת שנקבל בשנה על החיסכון הפנסיוני היא 4%. מדובר על סימולציה פשוטה שממחישה את עיקרון ההתפתחות של "חיסכון על גבי חיסכון".המציאות כמובן מורכבת ותנודתית הרבה יותר, אבל גם בסימולציה הפשוטה נהיר כי השקעה חד פעמית של 1,000 שקל תגיע לאחר 35 שנות חיסכון לכ-4,000 שקל. לעומת זאת מי שיחסוך רק במשך 20 שנים יגיע לסכום של כ-2,200 שקל בלבד. וזו כאמור דוגמה להפקדה חד פעמית בעוד שההפקדה לחיסכון הפנסיוני נעשית מדי חודש ובכך מאפשרת גידול משמעותי תחת עיקרון "התשואה המצטברת".
עם זאת, גם המדינה מסייעת לחוסכים בהיבטי זיכוי ממס, שמאפשרים לנו לקבל נקודת ייחוס לשאלה "כמה כדאי לחסוך". כמובן שככל שמשכורתנו גדלה אנו יכולים להגדיל את החיסכון הפנסיוני שלנו.
מתחילים לחסוך בגיל צעיר וחוסכים במס
לא כולם יודעים, אבל המדינה מעודדת חיסכון ארוך טווח ולמעשה מתקיים זיכוי ממס הכנסה של 35% מהסכומים שנפריש לחיסכון ארוך טווח. עם זאת ההטבה מותנית בשתי מגבלות שלא ניתן לעבור אותן: חיסכון של עד 7% משכר העובד והפרשה חודשית של עד 7,308 שקל בשנה. ניתן כמובן לחסוך יותר בחיסכון ארוך טווח למען עתידנו, אולם הטבות המס ניתנות לפי התניות שהגדיר המחוקק. אז האם זה באמת שווה לנו? בוודאי שכן. מדובר על חיסכון שנתי במס של מעל 2,500 שקל. פקודות מס הכנסה מורכבות למרבית השכירים שאינם בקיאים ברזי החקיקה (למשל ישנו גם רכיב של ניכוי חיסכון משלים לזיכוי החיסכון), אולם בדרך כלל ניתן להסתייע במעסיק כדי לנצל את הטבות המס המקסימליות, למי שלא רוצה לחסוך מעבר לכך. עצמאים יכולים לעשות זאת בקלות באמצעות יועץ מס.
בעוד שבעולם השכירים הנושא מוכר ובדרך כלל מרבית השכירים מודעים לכך ובוחרים שלא להחמיץ הטבה זו, הרי שבקרב העצמאים יש לעתים פחות מודעות לנושא. מי שהתעלם מנקודה זו לאורך שנים הפסיד כספים רבים, שכן ניתן אמנם להפקיד כעצמאי בסוף שנה וליהנות מהטבת המס עבור שנה מסוימת, אבל לא ניתן להחליט לחסוך רטרואקטיבית עבור שנים קודמות רבות שלא התבצעה בהן הפרשה כזו.
להתחיל לחסוך בגיל צעיר ולשמור על החיסכון שלנו
אחת הטעויות של חוסכים היא למשוך כספי פיצויים, במיוחד את החלק הפטור ממס, לאחר עזיבת מקום עבודה. הפיתוי להשתמש בכספים אלה גבוה, אבל ראוי לזכור שהנחת העבודה של תכניות הפנסיה השונות הן שהכספים נשארים בחשבון וממשיכים לצבור תשואה עד לגיל הפנסיה. הרווחים המצטברים על חיסכון הפנסיה פטורים ממס בעוד שרווחים על חסכונות אחרים שלנו חייבים במיסוי לפי עקרונות מיסוי רווחי הון. לכן, רק במקרי מצוקה חריגים יש לשקול להשתמש בחיסכון ארוך הטווח לטובת צרכים מידיים.
בשורה התחתונה - כדי להגשים את החלומות הגדולים שלנו בעשורים הבאים אנו חייבים להתחיל ולהשקיע למען עתידנו הפיננסי כבר כעת. ההשקעה בחסכונות ארוכי טווח אינה פוגמת משמעותית ברווחתנו כיום ויש בה שורת יתרונות – לרבות היבטי צבירת תשואה ומיסוי, שמבטיחים שכשנגיע לגיל פרישה נוכל לפגוש את כל החלומות שלנו במציאות.
גלובס