רקע
כלכלת יפן, השנייה בגודלה באסיה, ממשיכה במגמה החיובית של השנים האחרונות. עם פרסומי נתוני הצמיחה לרבעון הרביעי של 2017, כלכלת יפן צפויה להשלים 3 שנים, בהן נרשמה צמיחה חיובית עקבית בכל רבעון ורבעון. גם שאר האינדיקטורים הכלכליים, מעידים על מגמת השיפור. הייצור התעשייתי במגמת עלייה, שיעור האבטלה בשפל של שני עשורים, ורווחיות העסקים גם היא במגמת עליה. כתוצאה משיפור בשוק העבודה ועלייה בשכר העובדים, חל שיפור בצריכה הפרטית, אשר תומך בהמשך מגמת הצמיחה הכוללת ביפן. הייצוא היפני נהנה משיפור בכלכלה עולמית, והמטבע המקומי, הין, מראה סימני יציבות ביחס לדולר מתחילת שנת 2017.
האם מגמה חיובית זו צפויה להימשך גם בשנת 2018? על פי הבנק המרכזי היפני, התשובה חיובית. הבנק המרכזי ממשיך במדיניות מוניטרית מקלה (QE) ובהתערבות במסחר באג"ח ממשלתיות ובמניות, ע"י רכישת תעודות סל וקרנות REIT.
התוכנית הכלכלית של ראש ממשלת יפן ממשיכה להוכיח את עצמה בשנים האחרונות וצפויה להמשיך ולתמוך בצמיחת הכלכלה המקומית גם בשנת 2018.
שיפור במגמת הצמיחה
ברבעון השלישי לשנת 2017 צמחה הכלכלה היפנית בשיעור של 2.1% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד. הכלכלה היפנית ממשיכה לצמוח בעקביות, כאשר הרבעון השלישי היה הרבעון ה-11 ברציפות בו נרשמה צמיחה חיובית.
המדיניות הכלכלית של ראש הממשלה, שינזו אבה, ממשיכה לתמוך בצמיחה הכלכלית בשנים האחרונות. גורם מרכזי להצלחת התוכנית הכלכלית הוא המדיניות המקלה מאוד של הבנק המרכזי, אך גם היציבות הפוליטית תרמה רבות לשיפור הכלכלי. ראש ממשלת יפן מכהן ברציפות משנת 2012, ולאחרונה קיבל מנדט חוזר מהעם לביצוע המדיניות הכלכלית שלו. לפני כעשור, בין השנים 2006 ל-2011, התחלפו 6 ראשי ממשלה ביפן, תקופה של חוסר יציבות פוליטית, אשר פגעה מאוד בכלכלה ובהתאם במדד המניות המרכזי. התמ"ג היפני צפוי לצמוח בקצב שנתי של 1.8% בשנת 2018.
שיעור צמיחת התמ"ג היפני ב-5 השנים האחרונותמקור: https://tradingeconomics.com
שוק העבודה היפני בשיאו
שיעור האבטלה ביפן בשפל של שני עשורים ומספר המועסקים ממשיך לצמוח בעקביות. בחודש נובמבר, שיעור האבטלה הסתכם ב-2.7% בלבד, נתון הנמוך משמעותית משיעור האבטלה במדינות ה-OECD. מספר המועסקים במדינה הסתכם ב-65.5 מיליון, גידול של 750 אלף עובדים, כ-1.2% לעומת שנה שעברה.
לשוק העבודה היפני מאפיינים ייחודיים, כמו המחויבות הגדולה בין המעסיקים לעובדים. עובדים רבים סיימו את הקריירה שלהם במקום בו החלו. בנוסף, ביפן קיים מחסור בעובדים מוכשרים, ובעשורים האחרונים תרבות העבודה ביפן הובילה לעבודה של שעות נוספות רבות, גם על חשבון בריאות העובדים. אחת הרפורמות שעסקה בשוק העבודה, הגבילה את מספר שעות העבודה הנוספות של העובדים. רפורמה זו יצרה לחץ נוסף על שוק העבודה, שגם כעת חסרים בו עובדים מקצועיים. מגמה זו בנוסף לשיפור העסקי של החברות המקומיות, תתמוך בעליית שכר העובדים, ובהתאם בגידול בצריכה הפרטית ובצמיחה.
בטווח ארוך יותר המחסור בעובדים מקצועיים צפוי לגדול, גם כתוצאה מהזדקנות האוכלוסייה המקומית. הממשל היפני יצטרך לתת את דעתו לבעיות אלו, ע"י המשך התמקדות בגידול בפריון של כוח העבודה, שימוש בטכנולוגיה ורובוטים, ועידוד מדיניות הגירה של בעלי מקצועות נחוצים ליפן. אך תופעה זו נכונה גם למדינות מרכזיות באירופה.
שיעור האבטלה ביפן ב-10 השנים האחרונות
מקור: https://tradingeconomics.com
המשך מדיניות מוניטרית מקלה
הוועדה המוניטרית, שהתכנסה בחודש דצמבר 2017, החליטה להותיר את הריבית השלילית במשק ברמה של 0.1%-, בהתאם לציפיות. מלבד הריבית הנמוכה במשק, הבנק המרכזי פועל גם במכשירי השקעה לטווח ארוך, כמו אג"ח ממשלתיות ושוק המניות. כל זאת על מנת לעודד את הצמיחה ביפן ולעמוד ביעד האינפלציוני, של 2% בשנה.
הבנק המרכזי ימשיך לרכוש אג"ח ממשלתיות לתקופה של 10 שנים, כך שהתשואה של אג"ח אלו תהיה כ-0%. קצב הרכישות צפוי להישאר ברמה הנוכחית, עד כ-80 טריליון ין בשנה. בפועל, היקף הרכישות ירד בשנה האחרונה ויעד התשואה נשמר. בזכות ההתערבות של הבנק המרכזי, התשואה של אג"ח ל-10 שנים של ממשלת יפן עומדת כיום על 0.07% בלבד. כתוצאה מכך, עקום התשואות של יפן הינו השטוח ביותר, הפער בין הריבית במשק לתשואה של אג"ח ל-10 שנים מסתכם ב-0.17% בלבד.
הבנק המרכזי אינו רוכש רק אג"ח ממשלתיות, אלא רוכש גם תעודות סל וקרנות REIT. בחודש דצמבר, הבנק המרכזי הודיע כי היקף הרכישות השנתיות של תעודות סל יעמוד על כ- 55 מיליארד דולר ושל קרנות REIT כמיליארד דולר נוספים.
אינפלציה חיובית, אך עדיין לא ביעד של הבנק המרכזי
הבנק המרכזי היפני ממשיך במדיניות המוניטרית המקלה על מנת לתמוך באינפלציה ולהימנע מחזרה לתקופה הדיפלציונית. נתון האינפלציה לחודש נובמבר סיפק הוכחה נוספת, כי ההתערבות של הבנק המרכזי מצליחה. בחודש נובמבר, שיעור האינפלציה השנתי ביפן הסתכם ב-0.6%, מעל תחזית השוק שעמדו על 0.5% בלבד. שני הסעיפים האינפלציוניים שהציגו את עליית המחירים הגדולה ביותר בשנה האחרונה, היו הוצאות תחבורה ומים שעלו ב-5.9%, ועלויות טיפול רפואי שעלו ב-1.6%, בהשוואה לנובמבר אשתקד.
בניכוי של מחירי המזון הטרי, האינפלציה השנתית הסתכמה בשיעור של 0.9%, הנתון הגבוה ביותר מאז מרץ 2015, אך עדיין רחוק מיעד הבנק המרכזי לאינפלציה שנתית של 2%. סימנים ראשונים של העלאת מחירים ע"י עסקים יפנים, בנוסף להמשך מדיניות מוניטרית מקלה, יתמכו בהמשך עליית רמת המחירים ויצעידו אותה לעבר היעד של הבנק המרכזי.
שיעור האינפלציה ביפן בשנה האחרונהמקור: https://tradingeconomics.com
שוק ההון היפני ממשיך להיות שורי
המדד המוביל ביפן, הנייקי 225 סיים את שנת 2017 בעלייה של כ- 21%. עם תחילת השנה, המשיך המדד במגמה החיובית שלו וסיים את חודש ינואר בעלייה נאה של כ- 4%. מאז בחירותו של ראש ממשלת יפן, בשנת 2012, וההכרזה על התוכנית הכלכלית, מדד המניות היפני סיים בתשואה חיובית בכל שנה. המדד כולל 225 חברות, המשקפות את הכלכלה היפנית ונסחרות בבורסת טוקיו. מדד הנייקי 225 מתוקנן פעם בשנה, וכולל בעיקר חברות תעשיה, צריכה מחזורית, טכנולוגיה ובריאות.
שוק ההון משקף את השיפור הכלכלי שחל ביפן ואת התמיכה של הבנק המרכזי והממשל בכלכלה. לאחר 6 שנים של עלויות רצופות במדד, גם שנת 2018 נפתחה במגמה חיובית. הגורמים שתמכו בעליית המדד ב-6 השנים האחרונות עדיין רלבנטיים כיום. הממשלה היפנית יציבה, וראש הממשלה מכהן משנת 2012. המדיניות הפיסקלית והמוניטרית נותרו מקלות מאוד, בנוסף לביצוע רפורמות כלכליות במשק. כל עוד גורמים אלו ימשכו להיות רלבנטיים, ולא יתרחש משבר כלכלי עולמי, המגיע מגיאוגרפיה אחרת, נראה כי המומנטום החיובי בשוק ההון היפני יכול להימשך.
סיכום
יפן נותרה מעצמה כלכלית באסיה ובעולם, למרות האתגרים הרבים שפקדו אותה בשני העשורים האחרונים. הנתונים הכלכליים העדכניים מציגים שיפור במגמת הצמיחה, שיפור בשוק העבודה, מעבר לאינפלציה חיובית ושיפור במצב העסקים והצרכנים.
השיפור הכלכלי בשנים האחרונות הינו תוצאה של המדיניות הכלכלית, "אבה-נומיקס" של ראש ממשלת יפן, שינזו אבה. ההתמקדות בהרחבה מוניטרית אגרסיבית, הרחבה פיסקלית וביצוע רפורמות במשק ממשיכה להוכיח את עצמה עד כה. הנתונים הכלכליים החיובים השתקפו גם במדד המניות היפני המוביל, נייקי 225, שרשם תשואה חיובית במשך 6 שנים, ומציג תשואה חיובית גם מתחילת שנת 2018. בטווח הקרוב, הבנק המרכזי היפני מתכוון להמשיך במדיניות שלו, עד להגעה לרמת אינפלציה שנתית של 2%. המדיניות המוניטרית המקלה תמשיך לתמוך בשוק המניות המקומי בעתיד הקרוב, במיוחד כתוצאה מרכישת תעודות סל של מניות יפניות, בהיקף שנתי של 6 טריליון ין (כ-54 מיליארד דולר).
בטווח ארוך יותר ליפן שלושה אתגרים מרכזיים, הורדת יחס חוב-תוצר, שעומד כיום על כ-250%, צמצום המאזן של הבנק המרכזי, ופתרון בעיית הזדקנות האוכלוסייה המקומית והמחוסר בכוח עבודה מוכשר. אלו יהיו הנושאים המרכזיים על שולחן הממשלה והבנק המרכזי, כאשר שיעור האינפלציה יתקרב ליעד שנקבע, 2% בשנה.
http://tih.co.il/news.asp?id=727