1 תקרות הפקדה לקופות גמל וקרנות פנסיה
כמו בכל שנה, ההמלצה הראשונה היא לנצל את הטבות המס בקופת גמל להשקעה בשוק ההון. מדובר במכשיר אטרקטיבי להשקעה המעניק הטבת מס משמעותית - לא במועד ההפקדה אלא במועד המשיכה. זו באה לידי ביטוי בשני מישורים: דחיית מס וחיסכון במס. ניתן למשוך את הכספים במסלול מס שלא יעלה על 15%, לעומת שיעור מס רווחי הון של 25%. מי שיש לו קופת גמל להשקעה וטרם הפקיד את הסכום המקסימלי שעומד על 79,006 שקל נכון לשנת 2024, צריך לשקול לעשות זאת עד לתום השנה, על מנת לנצל את מלוא הטבות המס.
מכשיר נוסף שכדאי למקסם בו את תקרת ההפקדה עד דצמבר הוא קרן ההשתלמות. אם אתם עצמאים ואינכם מחזיקים בקרן השתלמות, קרוב לוודאי שכדאי לכם לפתוח קרן כזו לעצמכם. למי שיש קרן, ורוצה למצות את מלוא הטבות המס על הפקדה לקרן השתלמות, כדאי להפקיד עד לגובה התקרה המזכה בפטור ממס.
עו"ד (רו"ח) רחלי גוז־לביא, שותפה מנהלת ושותפת מסים בכירה במשרד עמית פולק מטלון ושות', מציינת כי "הפקדות שיבצעו עצמאים לקרן ההשתלמות בשיעור של עד 4.5% מהכנסתם השנתית החייבת במס, ועד 13,203 שקל בשנה (תקרת המס ב־2024) - יוכרו כהוצאה מוכרת לצורך הטבות מס הכנסה. עצמאים זכאים לפטור ממס בעת משיכת הכספים, עד לתקרת הפקדה של 20,520 שקל (ב־2024), היות שתקרת ההפקדות המזכות בפטור גבוהה מהתקרה המזכה בהטבה במס הכנסה (13,203 שקל)".
באשר לקרן הפנסיה, מסבירה גוז לביא כי הטבת המס שניתנת לעצמאים בחיסכון לפנסיה כוללת רכיב הטבה מסוג ניכוי, כמו הוצאה מוכרת המפחיתה את ההכנסה החייבת, וזיכוי (הפחתת תשלום המס). ההטבות ניתנות לפי מדרגת המס שמשלם העצמאי. השיעור המירבי מההכנסות הוא 16.5%, וזאת עד תקרת הכנסה מזכה - סך של 232,800 שקל בשנת 2024.
גלובס