המלחמה הכניסה את ישראל למצב פיננסי לא פשוט, שידרוש מהציבור הישראלי להדק את החגורה החל מ־2025. אבל לשר האוצר בצלאל סמוטריץ' חשוב להדגיש שהמצב לא רע כמו שעלול להצטייר בתקשורת: "את עלות גיוס החוב שלנו בחו"ל אנחנו מודדים במרווח אל מול האג"ח האמריקאי", הוא סיפר למאזיניו בכאן ב'. "אנחנו מגייסים אג"ח כמעט באותו מחיר של ממשלת ארה"ב". האומנם?


אם הטענה מוכרת לכם, זה לא במקרה: רק לפני שבועיים בדקנו אותה, גם אז מפי שר האוצר, והראינו שהיא שגויה. אלא שהפעם סמוטריץ' סיפק נתונים מפורטים יותר: המרווח בין האג"ח הממשלתית הישראלית לאמריקאית, אמר, "נפתח בתחילת המלחמה, הגיע ל־130 נקודת בסיס בערך, 1.3%, ועכשיו זה הצטמצם… עכשיו זה בערך 15 נקודות (בסיס)".


סמוטריץ' מכוון בדבריו למרווח בין התשואה על אג"ח ממשלתית ישראלית לבין התשואה על אג"ח ממשלתית אמריקאית - אינדיקטור כלכלי נפוץ בשל התשואה הנמוכה על האחרונה. את הנתונים בהם נקב ניתן למצוא במסמך של בנק ישראל מ־25 בנובמבר, שהראה כי ההפרש בין התשואות הגיע לאחר מתקפת הביפרים לשיא של 136 נקודות בסיס (100 נ"ב = 1%), ומאז הצטמצם מאוד והגיע ב־21 בנובמבר ל־19 נ"ב.





אלא שההשוואה של סמוטריץ' היא שגויה: הוא בחר לדבר על גיוס החוב בחו"ל, בעוד בנק ישראל דיבר על גיוסו בשוק המקומי. כפי שהסביר לנו בפעם הקודמת ד"ר יניי שפיצר מהאוניברסיטה העברית, מדובר בשגיאה מהותית: "כשבוחנים את פרמיית הסיכון של מדינה, צריך להשוות את אגרת החוב של המדינה שנקובה בדולר".


סמוטריץ', לעומת זאת, השווה אג"ח שקלית ישראלית לאג"ח דולרית אמריקאית. כפי שהסביר שפיצר, זו לא מתודולוגיה נכונה: "חלק מההבדלים בין אותן אגרות נובע מציפיות לגבי שינויים בשער החליפין של המטבעות. לכן, השוואה של אגרות חוב שלא נקובות במונחי אותו מטבע, לא תשקף באופן בלעדי את פרמיית הסיכון של מדינה".


בהשוואה כזו המצב פחות מחמיא. לפי נתונים שפרסם מודי שפריר, אסטרטג ראשי שווקים פיננסיים בבנק הפועלים, ב־29 בנובמבר המרווח עמד על 125 נ"ב, ולא 15. לפי שפריר, "השוק מתמחר עכשיו את ישראל כמדינה בדירוג של בין BBB (מרווח ממוצע של כ־114 נ"ב) ל־BBB מינוס (מרווח ממוצע של 147 נ"ב)". הדירוג של ישראל ב־S&P עומד על A, שלוש וארבע דרגות יותר מהטווח בו התשואה מתומחרת. עם זאת, נציין שבשבועות האחרונות נראית מגמת ירידה במרווח.


משר האוצר סמוטריץ' לא נמסרה תגובה.


בשורה התחתונה: דברי סמוטריץ' לא נכונים. המרווח של אג"ח ישראלית דולרית מהאמריקאית עומד על 125 נ"ב, פער לא זניח שלרוב נראה אצל מדינות עם דירוג אשראי נמוך משמעותית משל ישראל.


גלובס