x




מציג תוצאות 1 עד 9 מתוך 9

נושא: אג"ח ממשלתי בריבית משתנה - האם הוא מתאים לתקופה הנוכחית?

  1. #1

    אג"ח ממשלתי בריבית משתנה - האם הוא מתאים לתקופה הנוכחית?

    רקע קצר:
    1) אג"ח ממשלתי בריבית משתנה (או בשמו הישן גילון) הינו אג"ח שמשלם ריבית בכל רבעון, ושיעור הריבית שהוא נושא נקבע עפ"י פרמטרים שונים.
    באג"חים ה"ישנים" (קרי גילון 2303, 2304, 2305) נכס הבסיס (לחישוב הריבית) הוא ממוצע תשואות סדרות המק"מ בעלות תקופות לפדיון של שלושה חודשים עד שנה.
    באג"חים ה"חדשים" (ממשלתי משתנה 0817, 0520) נכס הבסיס הינו המק"מ בעל התקופה לפדיון הקרובה ביותר לשנה (כלומר המח"מ הארוך ביותר).
    2) התיאוריה המקובלת על רבים היא שבתקופה של עליית ריבית נעדיף אג"חים בריבית משתנה, בתקופה של אינפלציה נעדיף אג"חים צמודים, ובתקופה של אינפלצה נמוכה/ ירידת ריבית נעדיף אג"חים שקליים בריבית קבועה.
    לדעתי, התיאוריה אינה נכונה במלואה. מדוע? כי בפועל, השוק מתמחר את האג"חים השונים עפ"י הציפיות שלו. כך, אם השוק צופה העלאת ריבית הו ייתמחר גבוה יותר אג"חים בריבית משתנה, כך שהמחיר ישקף את ציפיות השוק לגבי קצב עליית הריבית.
    לכן, אם אנו מתעניינים באג"ח מסוים צריך לבדוק כיצד הוא מתומחר בשוק.

    ניקח לדוגמא את גילון 2305. האג"ח נפדה ב-31/12/2011, וכאמור הריבית עליו משתנה מדי רבעון (בהתאם לחישוב שהסברתי קודם).
    מחיר האג"ח בשוק הוא 100.27
    הריבית שהאג"ח ישלם בסוף הרבעון הראשון של 2010 (30/3) כבר נקבעה ועומדת על 0.39%.
    לצורך העניין, נניח שבעקבות הציפיות לעליית ריבית/ עליית הריבית בפועל, הקופונים שהאג"ח ישלם בשלשת הרבעונים הנותרים של 2010 יעמדו על סך של 2.1%, כלומר 0.7 בממוצע לרבעון, כמעט פי 2 מקופון הקרוב (אגב, נכון לעכשיו, הריבית על הרבעון השני עומדת על 0.45%...).והמשמעות היא שהריבית בסוף 2010 תהיה באיזור ה-3%.
    אני מזכיר - הריבית עבור כל רבעון נקבעת בתחילת התקופה, כלומר הריבית על הרבעון האחרון של 2010 תקבע כבר בתחילת ספטמבר 2010.

    עכשיו, שימו לב שהתשואה האפקטיבית על מק"מ לשנה היא 2.13%. כלומר, התשואה שנקבל באמצעות הקופונים של הגילון בשנה הקרובה (2.22%) היא כמעט זהה לתשואה על מק"מ לשנה .
    ומה יקרה אם הריבית תעלה בקצב מתון יותר? הקופונים על הגילון שישולמו ב-2010 עשויים להיות נמוכים יותר - נניח 1.8 בשלשת הרבעונים הנותרים, כלומר 2.2 שנתי, ובהתחשב במחיר בשוק הרי שהתשואה על הגילון תהיה נמוכה יותר מתשואת מק"מ לשנה.

    מסקנה: לדעתי, גילון 2305 מתאים רק למי שמהמר שהריבית תעלה בקצב מהיר מאד במהלך 2010.

  2. #2

    Re: אג"ח ממשלתי בריבית משתנה - האם הוא מתאים לתקופה הנוכחית?

    shilk84 שלום,
    א. תודה.
    ב. מה שחשוב להדגיש הוא שבהעלאת ריבית מחיר הצמודים / ריבית קבועה לטווח בינוני /ארוך ירד בעוד שבמקביל בריבית המשתנה המחיר לא ירד.

    שבוע טוב.

  3. #3

    Re: אג"ח ממשלתי בריבית משתנה - האם הוא מתאים לתקופה הנוכחית?

    היי רם,
    לגבי ההערה השנייה שלך - הכל שאלה של הציפיות שיש בשוק.
    לדוגמא - במהלך אוגוסט 2009 אג"חים בריבית משתנה הגיעו לשיאים, בין השאר עקב ניפוח יתר (ציפיות להעלאה אגרסיבית?). בסוף אוגוסט הריבית עלתה, אך בצורה מתונה יחסית. זמן קצר לאחר מכן האג"חים הקונצרניים בריבית משתנה צללו, וחלקם לא חזרו לאותן רמות.
    הכל שאלה של ציפיות מול מציאות - אם הריבית תעלה השנה בשיעור מתון מציפיות השוק - האג"חים בריבית משתנה עשויים לחזור ולרדת.

    יתר על כן -
    1) העלאת ריבית שתהיה מלווה באינפצליה גבוהה מהציפיות עשויה להיטיב עם הצמודים.
    2) במידה והריבית תעלה בקצב איטי שייתפרש על פני זמן רב - ייתכן דשדוש במקום במחירי האג"חים בריבית קבועה, שמשמעו עליית תשואות. זהו גם תרחיש אפשרי.

  4. #4

    Re: אג"ח ממשלתי בריבית משתנה - האם הוא מתאים לתקופה הנוכחית?

    shilk84 ידידי,
    הכל נכון והכל אפשרי,
    הסבירות להעלאת ריבית לרמת ה 2.5% היא גבוהה , לא מעט מגדולי הכלכלנים טוענים שאף יותר.
    חזית מלחמתו של הנגיד פישר בצמיחה חייבת להיות מוסתת לחזית האינפלציה.

    די אם נקרא את דבריו של המישנה לנגיד:

    המשנה לנגיד בנק ישראל: "בחודשים הקרובים צפויות עוד העלאות ריבית במשק הישראלי"
    פרופ' צבי אקשטיין התייחס להעלאת הריבית של בנק ישראל ולחזרה לריבית לרמה "נורמאלית". בנוגע לדולר-שקל אמר: "נעקוב ונתערב לפי הצורך"
    אריאל אטיאס 07:25 | 29.12.09
    נגיד בנק ישראל, הפרופסור סטנלי פישר, לא ממתין ל-2010, וכבר אמש (ב') הכריז כי הריבית במשק לחודש ינואר תעלה ברבע האחוז כחלק מתהליך הדרגתי של החזרת הריבית לרמה "נורמאלית".

    המשנה לנגיד בנק ישראל, הפרופ' צבי אקשטיין התייחס הבוקר (ג') להעלאת הריבית של בנק ישראל ואמר בראיון לרשת ב', כי בחודשים הקרובים צפויות עוד העלאות ריבית במשק הישראלי. לסיפור המלא מאחורי החלטת הריבית לחודש ינואר

    "רבע אחוז זה חלק מתהליך", אמר אקשטיין. "אנחנו נמצאים בתהליך יציאה אך עדיין זו ריבית שנותנת מדיניות, מה שנקרא מרחיבה, כלומר עוזרת לו לצאת ממיתון קשה מאוד. הרבע האחוז זה עוד שלב, במה שאנחנו מעריכים, תהליך יחסית ארוך. צריך לזכור שבעולם לא צפויים להעלות את הריבית בזמן הקרוב".
    בנק ישראל העמיד את הריבית לחודש ינואר על רמה של 1.25%. ברקע להחלטה, עמדה בעיקר האינפלציה, שבהסתכלות קדימה נמצאת בחלק העליון של 1%-3%. כמו כן, המשק מראה סימני צמיחה יפים דבר שגם תמך בהחלטה.

    "אנחנו רואים אינדיקטורים שונים שגם בעולם הצמיחה מתבססת, אך עדיין יש אי וודאות", אמר המשנה לנגיד שהוסיף, כי "בישראל צפויות עוד העלאות ריבית בחודשים הקרובים. ריבית של 1.25% היא ריבית נמוכה, התומכת בין היתר בהשקעות. צפוי שנחזור לריבית נורמאלית שנמצאת ברמה יותר גבוהה, כפי שגם השוק צופה שנעשה".

    בהתייחסות להשפעה על הדולר-שקל, אמר אקשטיין, כי "אנחנו מעלים בצורה מתונה. השקל הוא המטבע חזק עקב חוזקו של המשק הישראלי והייצוא. אבל גם הייבוא גדל ואנחנו נעקוב אחרי שער החליפין ונמשיך במדיניות - כאשר המטבע יסטה ממה שאנחנו חושבים, השער המתאים למשק הישראלי באותה נקודת זמן, אנחנו נתערב".

  5. #5

    Re: אג"ח ממשלתי בריבית משתנה - האם הוא מתאים לתקופה הנוכחית?

    navhmjep שלום,
    אני מתנצל,
    התכוונתי להעתיק חלק מתגובתך בכדי להשיב לך, טעות אצבע גרמה למחיקת תגובתך.
    אשמח אם תעלה שוב את תגובתך ואשיב.

    סליחה ושבוע טוב.

  6. #6

    Re: אג"ח ממשלתי בריבית משתנה - האם הוא מתאים לתקופה הנוכחית?

    רם שלום,
    למרות ההצהרות של המשנה לנגיד, קצב העלאת הריבית אינו ברור ומובטח.
    שים לב לדיווחים האחרונים לגבי מצב המשק בארה"ב. כלל הנראה שם לא יעלו ריבית בזמן הקרוב. לאור זאת, העלאת ריבית שאינה מתואמת עם העלאה דומה בארה"ב גורמת לנפילת שער החליפין של הדולר (ייסוף השקל) מה שמחייב את סנטלי לרכוש דולרים (משום שזה מחוץ לטווח הרצוי, פגיעה ביצואנים וכו' ויביא ללא מעט מצוקות בכיוונים אחרים).

    לפיכך, לדעתי, הריבית אכן תעלה בסופו של דבר, אך לא בקצב שכולם מדברים עליו.

  7. #7

    Re: אג"ח ממשלתי בריבית משתנה - האם הוא מתאים לתקופה הנוכחית?

    שרון שלום,

    אכן הנגיד "מהלך על חבל דק..."

    דעתך הגיונית ומכובדת וכל דעה כמובן לגיטימית באותה מידה.

    רק "ימים יגידו..."

    שבוע טוב.

  8. #8

    Re: אג"ח ממשלתי בריבית משתנה - האם הוא מתאים לתקופה הנוכחית?

    שרון ורם,
    כל דעה שהוצגה כאן לגבי העלאת הריבית היא תרחיש אפשרי.
    השאלה שניסיתי לענות עליה היא האם המחיר של גילון 2503 נותן מענה הולם לאפשרויות השונות, והאם גילון 2503 בהכרח אטקרטיבי יותר ממק"מ לשנה.
    אני ניסיתי לנתח את הנתונים, וכ"א ייבחר מה לעשות איתם :-).
    אני את דעתי האישית אמרתי :-).

    אשמח לקרוא דעות/ניתוחים נוספים לעניין הגילון VS מק"מ לשנה.

  9. #9

    Re: אג"ח ממשלתי בריבית משתנה - האם הוא מתאים לתקופה הנוכחית?

    שלום חברים,
    כתבה טרייה מהדקות האחרונות,
    לעיונכם,

    מריל לינץ' חמים על ישראל: מעלים תחזית הצמיחה למשק ל-3.5% וצופיים העלאות ריבית בטווח הקצר
    כלכלני ענק ההשקעות מעריכים שבסוף 2010 תעמוד הריבית על 3%, אך חוזים, כי עליית האינפלציה בטווח הקרוב תאיץ את קצב העלאות הריבית
    אריאל אטיאס 10:59 | 10.01.10
    המשק הישראלי צפוי להמשיך להתאושש במהירות, מהמיתון אליו נקלע במהלך 2008, גם בשנת 2010, זאת בהמשך לעלייה שנרשמה בצמיחה במהלך המחצית השנייה של 2009, כך צופיים כלכלני בנק אוף אמריקה-מריל לינץ', הבוחרים להעלאות היום (א') את תחזיות הצמיחה למשק המקומי.

    במחלקת המחקר של ענק הבנקאות האמריקני מעלים את תחזית הצמיחה ל-2010 ל-3.5% מ-2.9%, בהמשך לנתונים האחרונים שפורסמו, המעידים לדבריהם, כי ההתאוששות הכלכלית נמצאת על המסלול.

    בתוך כך, שומרים האנליסטים על התחזית, כי ריבית בנק ישראל תעמוד בסוף השנה על רמה של 3% אך צופים שבעקבות העלאת תחזיות הצמיחה בישראל וזינוק שיתרחש באינפלציה במהלך הרבעון הראשון, יאיץ בנק ישראל את קצב העלאות הריבית בטווח הקצר, כך שבסוף הרבעון הראשון תעמוד הריבית על רמה של 2% (בהשוואה לרמה של 1.25%, כיום).
    בעדכון אחרון, הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה העלתה את הקריאה השנייה לתוצר המקומי הגולמי לרמה של 3% מ-2.2%. בשורה התחתונה, בלמ"ס מעריכים כי הצמיחה תסתכם ב-0.5% בשנת 2009, זאת לעומת תחזיות שונות לחוסר צמיחה או אף נסיגה של 0.5% בתמ"ג.

    "לאור התמונה הגלובלית החיובית בכללית, אנחנו מעריכים שהייצור, בייחוד של סקטור ההיי-טק, יהיה דריבר חזק לצמיחה בישראל ב-2010", כותבים האנליסטים ומוסיפים כי הנתונים והסקרים האחרונים שפורסמו גם מעידים על המשך התרחבותו של התמ"ג ברבעונים הקרובים.

    ברקע להתחזקות הצמיחה במריל לינץ' גם צופים כי האינפלציה תעמוד בממוצע על רמה של 3.6% ב-2010 ותסיים את השנה על -2.7%. עם זאת, בטווח הקצר, מדד המחירים לצרכן צפוי לעלות מעבר לרמה של 4% בצל אפקטים לא אוהדים והעלאות מחירים מקומיות. בסה"כ צופים האנליסטים כי האינפלציה תעמוד על 4.6% במהלך הרבעון הראשון - הרבה מעל טווח היעד של בנק ישראל (1%-3%).

הרשאות

  • אתה לא יכול לפרסם נושאים חדשים
  • אתה לא יכול לפרסם תגובות
  • אתה לא יכול לצרף קבצים להודעותיך
  • אתה לא יכול לערוך את הודעותיך
  •  
מידע ונתוני מסחר -למשתמשים מחוברים בלבד. הרשמה/התחברות